Vija Celmiņa. Vienpadsmit darbi un filma

Kultūras un mākslas aktualitātes Feb 12, 2018 No Comments

Līdz 25. martam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā, Kupola zālē ir skatāma izstāde “Vija Celmiņa. Vienpadsmit darbi un filma”.

Izstāde ir par godu Vijas Celmiņas astoņdesmitajai dzimšanas dienai. 2018.gadā mākslas pasaulē vērienīgi atzīmē mākslinieces jubileju ar vairākām nozīmīgām izstādēm –  šobrīd Celmiņas darbi tiek eksponēti Losandželosā Metjū Marksa galerijā (27.01.–31.03.2018.). 2018. gada decembrī durvis vērs līdz šim apjomīgākā autores daiļrades izstāde Sanfrancisko Laikmetīgās mākslas muzejā, bet 2019. gadā tā ceļos uz Metropolitēna mākslas muzeju Ņujorkā.[1]

“Ir cilvēki, kuri saka, ka mākslu nesaprot vispār. Un tas ir biedējoši, ka es daru kaut ko tādu, ko citi nesaprot,” tā par savu mākslu Jura Podnieka studijas veidotajā filmā izsakās latviešu izcelsmes amerikāņu māksliniece Vija Celmiņa. Viņas darbi atrodas labākajās Amerikas mākslas galerijās un muzejos. Celmiņas darbus iepērk laikmetīgās mākslas muzeji visā pasaulē. Visur pasaulē, kur māksliniece izstādās, viņa uzsver, ka ir dzimusi Latvijā.

Celmiņas māksla ir ļoti smalka niansēs un instinktīvi tā atgādina par kaislību pārvarēt laika ritējumu, lai iekļautos mūžīgajā un bezgalīgajā.  Meistares darbi ir radīti intuitīvā un apbrīnojamā mērķtiecībā, kuru pavada sirds un prāta harmoniskā Visuma telpa. Viņas mākslā ir nedaudz liega apcere par cilvēka vientulīgo esību izplatījumā, kuru caurstrāvo garīgs spēks un iekšējā apgarotība. Vērtējot Vijas Celmiņas radošās darbības mākslinieciskos sasniegumus pasaules mākslas telpā, jāatzīst, ka par spīti bērnībā piedzīvotajām bēgļu gaitām, viņa ir dzimusi zem laimīgās zvaigznes.

Raksta autore: Laima Šmiukše

[1] http://www.lnmm.lv/lv/apmekle/izstades/4051-vija-celmina-vienpadsmit-darbi-un-filma

 

Liga_Velina

Mēs izmantojam sīkdatnes un citas izsekošanas tehnoloģijas, lai uzlabotu Jūsu pārlūkošanas pieredzi mūsu vietnē, parādītu Jums personalizētu saturu un mērķētas reklāmas, analizētu mūsu vietnes datplūsmu un saprastu, no kurienes nāk mūsu apmeklētāji.