LNMM jaunieguvumi. 21. gadsimts

Kultūras un mākslas aktualitātes Dec 05, 2017 No Comments

Kāda un cik dažādi interpretējama ir māksla 21.gadsimta Latvijā? Atbildi uz šo jautājumu var rast vai vismaz nojaust izstāžu zālē “Arsenāls”, kur līdz 2018.gada 28.janvārim ir aplūkojama daļa mākslas, kas pirkta par nodokļu maksātāju naudu un nonākusi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā.  Viens no svarīgākajiem un valstiski deleģētajiem uzdevumiem Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam ir kolekcionēt laikmeta aktuālāko mākslu. Pēdējos 17 gados muzeja krājums ir papildinājies par apmēram 600 mākslas priekšmetiem, no kuriem lielākā daļa – divas trešdaļas ir iegūtas kā dāvinājumi.

Izstāžu zāles “Arsenāls” ekspozīcijā var iepazīties ar vairāk nekā 30 dažādu paaudžu autoru mākslas darbiem, kuri radīti atšķirīgos medijos un reprezentē dažādos mākslinieku pasaules skatījumus par laiku, vietu un sevi. Šī muzeja kolekcijas reprezentatīvā izstāde nav rezumējošs atskaites punkts par Latvijas mākslu pēdējos 17 gados. Izstāde ir tikai daudzšķautnains ieskats, kurā autoru darbos visbiežāk novērojama laikmeta sajūtas fiksēšana poētiskos vai ironiskos tēlos un naratīvos. Izstādē aplūkojami varbūt ne izcilākie 21.gadsimta Latvijas mākslas piemēri, tomēr pavisam droši var teikt – nozīmīgāko mākslinieku darbi.

Izstādē piedalās: Ēriks Apaļais, Jānis Avotiņš, Arturs Bērziņš, Aigars Bikše, Māris Bišofs, Ēriks Božis, Andris Breže, Vija Celmiņa, Ivars Drulle, Andris Eglītis, Gints Gabrāns, Ivars Grāvlejs, Kristaps Ģelzis, Mārīte Guščika, Ieva Iltnere, Eižens Janišs, Raids Kalniņš, Kristaps Kalns, Ernests Kļaviņš, Ginters Krumholcs, Daiga Krūze, Maija Kurševa, Leonards Laganovskis, Anda Lāce, Paulis Liepa, Sarmīte Māliņa, Jānis Mitrēvics, Gļebs Panteļejevs, Inta Ruka, Krišs Salmanis, Modris Sapuns, Guntars Sietiņš, Juris Utāns, Aija Zariņa.

Raksta un fotogrāfiju autore: Laima Šmiukše

 

Liga_Velina

Mēs izmantojam sīkdatnes un citas izsekošanas tehnoloģijas, lai uzlabotu Jūsu pārlūkošanas pieredzi mūsu vietnē, parādītu Jums personalizētu saturu un mērķētas reklāmas, analizētu mūsu vietnes datplūsmu un saprastu, no kurienes nāk mūsu apmeklētāji.