Paralēli. Vija Zariņa. Kaspars Zariņš. 2 personālizstādes

Kultūras un mākslas aktualitātes Sep 10, 2017 No Comments

Rudens ir ne tikai ražas laiks dabā, bet arī mākslā un kultūrā. Paralēli kino, teātra un  laikmetīgās mākslas festivāliem, no 6. septembra līdz 29. oktobrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē ARSENĀLS (Vecrīgā, Torņa ielā 1), ir aplūkojamas divas personālizstādes – Vijas Zariņas un Kaspara Zariņa projekts “Paralēli”.

Šajā projektā skatāmi abu mākslinieku darbi, kuri tapuši pusotra gada laikā. Izstādes nosaukumu var arī pielīdzināt Vijas un Kaspara Zariņu dzīvēm, kur radošais ceļš norit paralēli esot kopā un līdzās. “Ja gleznotājus var nosacīti iedalīt tajos, kas izmanto camera obscura, – vermēristos, un tajos, kas neizmanto, – džotistos, tad Kaspars sevi pieskaita džotistiem, bet Vija ir Vermēra piekritēja.”[1]

Vijas Zariņas glezniecība ir dekoratīva un izsmalcināta, to caurstrāvo un pārvalda iekšējs miers un harmonija. Šobrīd viņa ir pievērsusies Latvijas ainavas koda meklējumiem. Lieformāta darbos skatītājam ir sniegta iespēja uzvert un ieraudzīt mākslinieces veikto pētījumu glezniecības tehnikā. Divdesmit lieformāta ainavās paveras debesu atspulgi ūdenī, ņirboša gaisma jūras malā, jūras viļņu iedragāti raksti pludmales smiltīs, plašumi un netveramas tāles.

Kaspars Zariņš vienmēr ir izcēlies ar individuālu stilu. Šobrīd gleznotājs turpina attīstīt pirms diviem gadiem atrasto izteiksmes veidu – glezniecību apvienojot ar cilni. Audekls tiek aizstāts ar 1,8mm biezu saplāksni un ota pielīdzināta leņķu slīpmašīnai. Darbi pārsteidz ar izmēriem un svaru – no 4×4 metri lieli un katrs sver pat 400 kg. Abstraktajās saplākšņa kompozīcijās realitātes sajūta ir nošķirta, ir atstāta brīva vieta domu un enerģijas plūsmām.

“Izstādes laikā tika atvērtas izdevniecības “Neputns” sagatavotās grāmatas par māksliniekiem. Vijas Zariņas grāmatas teksta autores ir Ieva Rupenheite un Anda Treija, māksliniece – Anna Aizsilniece. Par Kasparu Zariņu rakstus sagatavoja Ieva Rupenheite, Anda Treija un Inga Bunkše. Grāmatas mākslinieks – Armands Zelčs. Fotogrāfi – Normunds Brasliņš, Andrejs Verhoustinskis.”[2]

[1] http://www.lnmm.lv/lv/apmekle/izstades/3623-paraleli-vija-zarina-kaspars-zarins-2-personalizstades

[2] Turpat

Raksta un fotogrāfiju autore: Laima Šmiukše ()

 

 

Liga_Velina

Mēs izmantojam sīkdatnes un citas izsekošanas tehnoloģijas, lai uzlabotu Jūsu pārlūkošanas pieredzi mūsu vietnē, parādītu Jums personalizētu saturu un mērķētas reklāmas, analizētu mūsu vietnes datplūsmu un saprastu, no kurienes nāk mūsu apmeklētāji.