Zuzānu kolekcijas izstāde “TOP no top”

Kultūras un mākslas aktualitātes Aug 07, 2017 No Comments

Starp šīs vasaras karstākajiem vizuālās mākslas notikumiem noteikti ir jāizceļ mecenātu Jāņa un Dinas Zuzānu kolekcijas izstāde “TOP no top” Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā , kura mākslas interesentiem ir aplūkojama līdz 17. septembrim. Izstādē skatītājam tiek piedāvāts Latvijas mākslas pārskats savdabīgā interpretācijā, akcentējot privātās kolekcijas nozīmīgumo tapšanu kā nebeidzamu procesu.

Izstādes nosaukums rada pārdomas un rotaļīgas šaubas par to kā ir pareizi, jo latviešu valodā divējādi tiek izrunāts burts “o”. Kā atklāj izstādes apraksts, nosaukumam “Top no top” piemīt konceptuāla norāde – “No vienas puses, “top” ir anglicisms, kas apzīmē hierarhisku, pēc dažādiem vērtēšanas kritērijiem veidotu kārtību. No otras – latviešu darbības vārds “top” raksturo procesu ceļā uz pilnību, kas liek iepriekš savākto pārskatīt, meklēt iztrūkstošās vienības un iespējamos papildinājumus.”

“TOP no top” ir līdz šim iespaidos vērienīgākā Zuzānu kolekcijas izstāde Latvijā, kas vienkopus atklāj kolekcijā esošo mākslinieku darbu veikumu laika posmā no 19. gadsimta līdz pat 2017. gadam. Ekspozīcijā  ir izstādīti ap 200 mākslas darbiem – gleznas, skulptūras, grafikas, fotogrāfijas, video un instalācijas. Izstāde aicina skatītāju pašam rast personisku saikni ar mākslu un pēc paša izvēlētiem vērtēšanas principiem un kritērijiem veidot sev tīkamāko darbu atlasi, kā to dara paši kolekcionāri.

Raksta un fotogrāfiju autore: Laima Šmiukše

Liga_Velina

Mēs izmantojam sīkdatnes un citas izsekošanas tehnoloģijas, lai uzlabotu Jūsu pārlūkošanas pieredzi mūsu vietnē, parādītu Jums personalizētu saturu un mērķētas reklāmas, analizētu mūsu vietnes datplūsmu un saprastu, no kurienes nāk mūsu apmeklētāji.