KRĀJUMA FOTOGRĀFIJU IZSTĀDE „VĪRIETIS NO STRENČU FOTODARBNĪCAS” LATVIJAS FOTOGRĀFIJAS MUZEJĀ 09.03. – 02.04.2017

Kultūras un mākslas aktualitātes Mar 03, 2017 No Comments

No 9. marta Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstāžu zālēs skatāma LFM krājuma izstāde „Vīrietis no Strenču fotodarbnīcas”.

Izstādes fotogrāfijās ir redzams vīrietis darbā, atpūtā, mājās, savā lokālajā vidē – nelielajā Strenču pilsētā. Fotogrāfiem ir labi izdevies uztvert un attēlot vīriešu raksturus un tipāžus, to atraktivitāti un atraisītību. Izstādē tiek parādīti dažādu sociālo slāņu vīrieši, dažādu vecumu un profesiju pārstāvji. Var nolasīt pēctecību – kā zēns, kas pirmo reizi apsēdies uz velosipēda, izaug par draugu, darbabiedru, tēvu, vectēvu.

Izstādes mērķis ir parādīt muzeja krājuma vērtības, kas ikdienā glabājas fondos, un skatītājiem nav pieejamas.  Tie ir gandrīz 12 tūkstoši stikla plašu un filmu negatīvi, uzņemti no 1910. līdz 1950. gadam. Vēsturiskās fotogrāfijas ne tikai sniedz priekšstatu par sadzīvi agrākos laikos, bet arī rosina pārdomas par izmaiņām cilvēku dzīvesveidā un pasaules uztverē ilgākā laika posmā.

Strenči ir neliela pilsēta (pilsētas tiesības iegūtas 1928. gadā) Vidzemē, Gaujas krastos.  Senākā norāde par to ir atrodama 17. gadsimta beigu Rīgas – Tērbatas pasta ceļu kartē. 1909. gadā fotogrāfs Dāvis Spunde atklāj fotodarbnīcu. 1914. gadā šeit par mācekli tiek pieņemts Jānis Krauklis, vairāk gan pazīstams kā dzejnieks Jānis Ziemeļnieks. Vēlāk darbnīcā par mācekli tika pieņemts Jāņa brālis Konrāds Krauklis. 1930. gadu vidū Dāvis Spunde viņam darbnīcu pārdod, pats gan turpinot fotografēt izbraukumos – svētkos, talkās, strencēniešu ikdienas gaitās. Konrāds Krauklis fotogrāfa darbu turpināja līdz aiziešanai pensijā. Fotogrāfe bija arī viņa māsa Paulīne. Pēc Konrāda nāves fotogrāfa darbu turpināja viņa sieva Elza Alvīne Kraukle. Iespējams, ka darbnīcas darbības laikā šeit ir darbojušies vēl citi fotogrāfi vai to palīgi. Latvijas Fotogrāfijas muzejā ar nekustamo īpašumu uzņēmuma „Latio” atbalstu 2004. gadā tika iegūta vairāk nekā 13 000 fotoplašu liela kolekcija no Strenču fotodarbnīcas, kas aptver laika periodu no 1909. gada līdz 1950. gadiem.

IZSTĀDES ATKLĀŠANA PAREDZĒTA 9. MARTĀ, 2017. GADĀ, PLKST. 17:00 LATVIJAS FOTOGRĀFIJAS MUZEJĀ, MĀRSTAĻU IELĀ 8 (IEEJA NO ALKSNĀJA IELAS)
PALDIES RĪGAS DOMEI, DIZAINA BIROJAM UN FOTOSTUDIJAI „PIECI EZERI” UN

 

Liga_Velina

Mēs izmantojam sīkdatnes un citas izsekošanas tehnoloģijas, lai uzlabotu Jūsu pārlūkošanas pieredzi mūsu vietnē, parādītu Jums personalizētu saturu un mērķētas reklāmas, analizētu mūsu vietnes datplūsmu un saprastu, no kurienes nāk mūsu apmeklētāji.