JURIS PETRAŠKEVIČS. “džīpīes”

Kultūras un mākslas aktualitātes Feb 07, 2017 No Comments

Galerijā Māksla XO līdz 14.februārim ir iespējams redzēt un apjaust mūsdienu ikdienas kontroli caur pasaules tīmekļa norādītu iespējamās atrašanās vietu, ko sniedz gobālā pozicionēšanās sistēma jeb “džīpīes”. Juris Petraškevičš savas asociācijas par šo tēmu no atmiņu un pieredzes krātuves, ko rada apziņa par atrašanos konkrētā vietā un laikā, ir attēlojis skrupolozi izstrādātos, smalki tīklotos lielizmēra un nelielāka izmēra ogles un pasteļu zīmējumos. Izstādē aplūkojamos darbos viņš ir sniedz to, kas ne vienmēr var būt izprotams, bet tas nenozīmē, ka esošo nevar atrast, redzēt un sajust.

Juris Petraškevičs ir absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu (1972-1978) un 2003. gadā LMA ieguvis Mākslas maģistru. Viņš ir Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras asociētais profesors un galvenais mākslinieks izdevniecībā Neputns“. Kopš 1980. gada viņa radošajā daiļradē liela nozīme ir nodarbojas grāmatu grafikai un dizainam, kā arī miniatūrgrafika, veidojot grāmatzīmes. Par animācijas filmām Miega vilcieniņš (1998, studija Dauka) un Neparastie rīdzinieki (2001, studija Dauka) saņēmis Lielo Kristapu – gada balvu kinomākslā. Juris Petraškevičš vairākkārt ir ieguvis gada balvu Zelta ābele (par grāmatu Viena diena Latvijā, 2009, par grāmatu Māsa un brālis, 2006, par grāmatu Ūdenszīme/Josifs Brodskis, 2000), arī Jāņa Baltvilka balvu (par grāmatu Māsa un brālis, 2006) u.c. Izstādēs piedalās kopš 1972. gada. Bijušas vairāk nekā piecpadsmit personālizstādes, un piedalījies vairāk nekā divdesmit grupu izstādēs Zviedrijā, Dānijā, Čehijā, Lielbritānijā, Lietuvā, Igaunijā un Latvijā.

Raksta un fotogrāfiju autore: Laima Šmiukše

Liga_Velina

Mēs izmantojam sīkdatnes un citas izsekošanas tehnoloģijas, lai uzlabotu Jūsu pārlūkošanas pieredzi mūsu vietnē, parādītu Jums personalizētu saturu un mērķētas reklāmas, analizētu mūsu vietnes datplūsmu un saprastu, no kurienes nāk mūsu apmeklētāji.