Kristians Brekte. Arsenāls.

Kultūras un mākslas aktualitātes Jan 27, 2017 No Comments

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē ARSENĀLS līdz 12.februārim ir skatāma mākslinieka un scenogrāfa Kristiana Brektes personālizstāde Arsenāls.

Kristians Brekte nereti savā radošajā darbībā tiek dēvēts par skandalozu vai provokatīvu mākslinieku, jo viņa mākslā izvēlētās tēmas un vizuālie elementi bieži izraisa diskusijas un protestus par ētikas normām. Viņš ar vizuāliem panēmieniem interpretē sabiedrības ēnas puses, kairinot skatītāja uztveres jutekļus ar tādām tēmām kā nāve, ciešanas, seksualitāte, ticība un amoralitāte.Kristians Brekte ir mākslinieks, kurš veido atkāpes no klasiskās izpratnes par tradicionalajām mākslas formām kā glezniecība, tēlniecība un grafika. Viņa mākslā var meklēt atsauces uz gotikas žanru, mākslas vēsturi, reliģiju, popkultūru un blekmetāla subkultūru. Jaunais mākslnieks ir absolvējis Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmijā ieguvis maģistra grādu Scenogrāfijas apakšnozarē. Kopš 2014. gada ir Latvijas Māsklas akadēmijas Audiovizuālās mediju mākslas nodaļas asociētais profesors un Dizaina nodaļas Vides mākslas apakšnozares vadītājs. No 2000.gadu sākuma Kristians Brekte aktīvi sevi apliecina Latvijas laikmetīgās mākslas arēnā rīkojis vairākas personālizstādes, piedalījies grupu izstādēs Latvijā un ārzemēs, tostarp ir praktizējošs scenogrāfs uz Latvijas teātru skatuvēm. Par darbu sēriju Rīgas madonnas (2010) tika nominēts prestižajai Purvīša balvai. Viņa darbi atrodami Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā, kā arī privātas kolekcijās Latvijā, Lietuvā, Vācijā, Francijā un ASV.

Personālizstādē “Arsenāls” Kristians Brekte pievēršas militārajai tematikai un arsenāla dramatiskajiem aspektiem, kas veido sasaisti ar Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles ARSENĀLS ēkas funkciju gadsimtu gaitā. Izsāde “Arsenāls” ir līdz šim vērienīgākā mākslinieka personālizstāde, kas sastāv no jaunradītiem darbiem – lielformāta gleznojumiem, redīmeida objektiem un multimediālām instalācijām.

Raksta un fotogrāfiju autore: Laima Šmiukše

Liga_Velina

Mēs izmantojam sīkdatnes un citas izsekošanas tehnoloģijas, lai uzlabotu Jūsu pārlūkošanas pieredzi mūsu vietnē, parādītu Jums personalizētu saturu un mērķētas reklāmas, analizētu mūsu vietnes datplūsmu un saprastu, no kurienes nāk mūsu apmeklētāji.