Latvijas Mākslas akadēmijas balva 2016

Kultūras un mākslas aktualitātes Nov 20, 2016 No Comments

   Kopš 2011. gada katru otro gadu Mākslas akadēmijas balva tiek piešķirta ievērības cienīgiem mākslas, dizaina vai mākslas zinātnes jomas pārstāvjiem, kuru profesionālā darbība ir uzskatāma par iedvesmojošu topošajiem māksliniekiem un mākslas pētniekiem. Interesenti ar balvas laureātu un nominantu veikumu var iepazīties Latvijas Mākslas akadēmijas aulā līdz 30. novembrim.

  Šogad svinīgā apbalvošanas ceremonijā nozīmīgo godalgu un mecenātu Borisa un Ināras Teterevu prēmiju ieguva trīs ievērojami Latvijas Mākslas akadēmijas absolventi: gleznotāja Helēna Heinrihsone, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce un scenogrāfs Reinis Dzudzilo.

   Nominantus balvas iegūšanai izvirza sešpadsmit Latvijas Mākslas akadēmijas katedras. Žūrija izvērtē katras nodaļas absolventu ieguldījumu Latvijas kultūrā, starptautiskās atpazīstamības veicināšanā un akadēmiskās mākslas izglītības attīstībā trīs paaudžu grupās: vecumā līdz 35 gadiem, no 35 līdz 65 gadiem un grupā, sākot no 65 gadiem. Šai balvai var izvirzīt jebkuras nozares akadēmijas absolventus, kuri šobrīd neietilpst Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzēju, studentu vai personāla sastāvā.

   Balvas laureāte Helēna Heinrihsone Latvijas mākslas arēnā darbojas kopš septiņdemitajiem gadiem un ir viena no nozīmīgākajām savas paaudzes gleznotājām. Viņas glezniecība izceļas ar īpašo kolorītu, smalko lakonismu formās un izteiksmīgo tēlainību. Māksliniece ir apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni. Viņas darbi atrodami Latvijas Mākslinieku savienības muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Džeinas Vorhīzas Zimmerli Mākslas muzeja Ņūbransvikā, ASV, Latvijas Bankas, Jāņa Zuzāna un “Swedbank” kolekcijās.

    Māra Lāce ir mākslas zinātniece, kura no 1989. gada vadīja Valsts mākslas muzeju un kopš 2005. gada ir Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore. Viņas augstā profesionalitāte atspoguļojas mākslas un kultūras vērtību saglabāšanā, to izpētē un popularizēšanā. Kā viens no nozīmgākajiem Māras Lāces veikumiem ir Latvijas Nacionalā mākslas muzeja galvenās ēkas rekonstrukcijas procesa sagatavošana un nodrošināšana, muzeja ēkas atklāšana un darbības uzsākšana ar jaunu pastāvīgo ekspozīciju un izstāžu programmu. 2005. gadā Māra Lāce saņēma Latvijas Triju Zvaigžņu ordeni, un kopš 2015. gada viņa ir Latvijas Zinātņu akadēmijas goda locekle.

   Reinis Dzudzilo ir viens no ievērojamākajiem savas paaudzes scenogrāfiem, kurš savu radošo darbību apliecinājis veidojot scenogrāfijas izrādēm Latvijas Nacionālajā teātrī, Liepājas teātrī, Latvijas Nacionālajā operā un baletā, Valmieras Drāmas teātrī, Jaunajā Rīgas teātrī u.c. Mākslinieks ir nominēts Latvijas teātra balvai “Gada scenogrāfs” par scenogrāfiju izrādēm „Indrāni”, “Uguns un Nakts”, “Portreti. Vilki un avis”, “Vīlas”, “Vasarnieki” un “Raudupiete”. 2016. gadā mākslinieks kopā ar Kristu Dzudzilo kļuva par programmas “Māksla publiskā telpā” organizētā pilsētvides objektu maketu konkursa “Piezīmes par pašsaprotamām lietām” laureātu ar darbu “MMXVIII”.”

  2016. gada Latvijas Mākslas akadēmijas balvas pretendenti:

• vecuma grupā no 65 gadiem: Baņuta Ancāne, Pēteris Sidars, Helga Ingeborga-Melnbārde, Arnolds Vilbergs, Gunārs Glūdiņš, Helēna Heinrihsone;

• vecuma grupā no 35 līdz 65 gadiem: Māra Lāce, Pauls Pudžs, Daneks Sietiņš, Modris Svilāns, Rolands Krutovs, Aira Lesiņa, Artis Nīmanis, Krišs Salmanis, Ilze Raudiņa;

• vecuma grupā līdz 35 gadiem: Atis Jākobsons, Jānis Noviks, Ingūna Levša, Kate Krolle, Sigita Olte, Ernests Vītiņš, Reinis Dzudzillo, Inese Vēriņa-Lubiņa.

   Mākslas akadēmijas balvu 2011. gadā saņēma gleznotāja Džemma Skulme, mākslas zinātniece Laima Slava un gleznotājs Jānis Avotiņš, savukārt 2014. gadā mākslinieks, mākslas zinātnieks un Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis, mākslinieki Anita Paegle un Kaspars Podnieks.

Raksta un fotogrāfiju autore: Laima Šmiukše

Liga_Velina

Mēs izmantojam sīkdatnes un citas izsekošanas tehnoloģijas, lai uzlabotu Jūsu pārlūkošanas pieredzi mūsu vietnē, parādītu Jums personalizētu saturu un mērķētas reklāmas, analizētu mūsu vietnes datplūsmu un saprastu, no kurienes nāk mūsu apmeklētāji.