Raimonda Staprāna darbu izstāde : “Piecas gleznas” (Latvijas Nacionālais mākslas muzejs)

Kultūras un mākslas aktualitātes Okt 16, 2016 No Comments
   Ja vēl nav pagūts, tad līdz 20. novembrim ir jāizbrīvē laiks, lai Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas 4. stāva izstāžu zālē apskatītu Raimonda Staprāna darbu izstādi “Piecas gleznas”. Latvijā kā gleznotāju plašāka publika iepazina 2006. gadā, kad Nacionālā muzeja ēkā tika sarīkota līdz tam plašākā meistara darbu izstāde dzimtenē.
   Raimonds Staprāns (1926) ir latviešu izcelsmes ASV gleznotājs un rakstnieks. Viņš ir dzimis Rīgā, taču Otrā pasaules kara beigās kopā ar ģimeni devās trimdā un apmetās dzīvot un strādāt Sanfrancikso, Kalifornijā. 1952. gadā Vašingtonas universitātē Sietlā ieguva bakalaura grādu mākslā un dramaturģijā, divus gadus vēlāk absolvēja Kalifornijas universitāti Bērklijā ar maģistra grādu mākslā. Staprāna glezniecības raksturošanai nereti izmantots apzīmējums „abstraktais reālisms”. Sevišķa nozīme viņa darbos ir Kalifornijas līča reģiona gaismēnas specifikai, kurā krāsu dzidrums un spilgtums kontrastē ar ēnu blīvumu.
Izstādē “Piecas gleznas” ir redzami Staprāna darbi, kas radīti laikposmā no 2010. līdz 2015. gadam. Mākslinieka gleznu tapšanas gaita ir lēna, laikietilpīga un meditatīva. Staprāna darbi atrodas tādās nozīmīgās kolekcijās kā Sanfrancisko Mākslas muzejs, Kalifornijas Oklendas muzejs, Losandželosas Valsts mākslas muzejs, San Hosē Mākslas muzejs, Portlendas Mākslas muzejs, Pasadīnas Mākslas muzejs, Fīniksas Mākslas muzejs, Krokera Mākslas muzejs, Santabarbaras Mākslas muzejs, Hjūstonas Mākslas muzejs, Džona F. Kenedija Mākslas muzejs, kā arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā.
Raksta un fotogrāfiju autore: Laima Šmiukše

Liga_Velina

Mēs izmantojam sīkdatnes un citas izsekošanas tehnoloģijas, lai uzlabotu Jūsu pārlūkošanas pieredzi mūsu vietnē, parādītu Jums personalizētu saturu un mērķētas reklāmas, analizētu mūsu vietnes datplūsmu un saprastu, no kurienes nāk mūsu apmeklētāji.